Monday, 26 March 2012

Pokok Tumbang


Gagal..

Pada aku,semua orang pernah gagal..tak kesah la gagal belajar ke,gagal bercinta ke,gagal panjat pokok ke,gagal kayuh beskal,tak kesah la..gagal dalam erti kata lain,tak berjaya..

Aku dah banyak kali gagal..orang selalu cakap,gagal sekali bukan gagal selama-lamanya..aku pegang kata-kata tu..nak buat macam mana,dah dari kecik cikgu semua dok sebok pasal pepatah tu..mana tak lekatnye dalam kepala hotak..dulu masa kecik aku pernah terfikir,betul ke ayat ni..sebab ramai je orang gagal dia jadi tak betul dah lepas tu..bunuh diri la,bunuh orang la,minum arak la,rogol sana sini(pehh,sana sini beb)..kecik-kecik jenis otak bersih,senang nak ngingat..tengok cite sikit,ingat sampai ke sudah..effect kuat woo..

Masa sekolah dulu,aku tak pernah 'rasa' gagal lagi..ape yang aku target semua aku dapat..sebab aku selalu target rendah-rendah je..keh keh keh..


Gagal ni perkataan..dia ada perasaan.....perasaan gagal ni bergantung kepada keadaan 'gagal' yang datang..harapan paling berkait rapat dengan gagal..bila harapan tu tinggi,jangkaan tu tinggi,bila dah gagal, dia punya rasa...pehhhh!! rasa macam nak betumbok ngan orang..dicampur lagi dengan kesan..orang duk ngata sana sini..pandang rendah sebab kita dah gagal....loser!

Orang senang berkata, "takpe,gagal sekali tak bermaksud gagal sampai bila-bila.."

mungkin setengah-setengah orang boleh terima bulat-bulat lepas tu terus jadi okay dah..tak down lagi..tapi bukan semua....bukan semua.....

Sekarang baru aku tau,kenapa cerita yang tadi tu wujud..kenapa sesetengah orang yang dah 'gagal' ni,tahap kecewa dia boleh effect sampai hilang kewarasan......bahaya!..tapi mungkin juga ada faktor-faktor yang lain..keluarga,duit.....emm,mungkin..

Kesan selainnya,orang yang dah gagal ni dia boleh bangun balik,jadi lagi maju daripada orang lain..dia manipulate pengalaman dia jadi landasan untuk dia pilih jalan untuk maju......
Aku harap aku boleh jadi macam pokok yang bertunas semula lepas kena cantas.....
2 comments: